Ons telefoon: Telefoon: +31 30 691 75 84 Ons e-mailadres: E-mail: info@adra.nl

Stille helden – Simikatuke

EKF 7 juli 2022 om 14:33

Stille helden – Simikatuke

WhatsApp Image 2022-07-06 at 10.01.12 AM.jpeg

Stel jou kind moet elke dag naar school lopen. Totaal 17 kilometer per dag. Dat is de situatie van Simikatuke. Ook al heb ik niet lang met hem gesproken; Simikatuke was misschien de meest inspirerende persoon die ik in Madagaskar ontmoette.

Wij waren op bezoek op de basisschool Emeloka. Deze school heeft ongeveer 30 scholieren en 4 leraren. Zij onderwijzen de kinderen in hutten die ze zelf hebben gebouwd van hout. De ouders brengen elke dag water naar de school omdat in de omstreek van 5 kilometer maar één gat is waar je water uit kunt putten. Het water is om handen mee te wassen, te koken en te drinken. Op school krijgen de kinderen een warme maaltijd van ADRA. Dit is vaak de enige rede waarom de kinderen überhaupt naar school komen. Sommige kinderen wonen in de omgeving van basisschool Emeloka. Andere wonen verder weg. Maar Simikatuke woont meer dan 8 kilometer ver weg van de school. Elke dag loopt hij dwars door het land langs steppen en kaktussen. Zijn schoolweg is niet helemaal zonder gevaar. Daarom wordt hij vaak door zijn ouders voor een deel begeleid totdat hij met anderen mee kan lopen. Hij gaat graag naar school. Als ik in zijn ogen kijk lijkt het net alsof ik daarin dezelfde kracht en doorzettingsvermogen zie die hij nodig heeft om zo ver te lopen. Zijn voorbeeld liet mij zien hoe waardevol onderwijs is. Hier en ook ver weg.

Sluiten