Ons telefoon: Telefoon: +31 30 691 75 84 Ons e-mailadres: E-mail: info@adra.nl

Stille helden - Haja

Internationaal, EKF 15 juni 2022 om 10:29

Stille helden - Haja

Haja

ADRA heeft wereldwijd meer dan 6000 medewerkers. Sommige werken zoals ik in het westen en zorgen voor de financiering van de projecten. Andere werken in het projectmanagement, of de IT en natuurlijk in het veld aan de frontlinie. Maar natuurlijk heb je ook heel veel mensen die op de achtergrond bezig zijn. Mensen die hun tijd investeren om anderen te helpen als tuinman, schoonmaakster of chauffeur. Vandaag vertel ik het verhaal van Haja. Een stille held van ADRA.

Haja werkt nog niet lang voor ADRA. Hij woont in Madagaskar en komt uit de hoofdstad, Antananarivo. Vier maanden geleden is hij getrouwd. Toen hij bij ADRA in dienst kwam moesten hij en zijn vrouw gaan verhuizen. Samen wonen zij nu in Ampanihy. Dat ligt honderden kilometers zuidelijker. Om naar Antananarivo te reizen moeten zij 3 dagen over slechte wegen of zandpistes rijden. Als ik naar kinderen vraag moet Haja glimlachen. In Madagaskar is het namelijk gebruikelijk om gelijk na het trouwen aan kinderen te beginnen. Hij schud z’n hoofd, zegt “encore” en bedoelt ‘nog niet’.
Hier in Madagaskar zijn de chauffeurs geen overbodige luxe. Het wegennet is ingewikkeld in de grote steden. Op het land is de weg soms alleen de afwezigheid van bomen. Maar het is niet alleen het rijden wat de chauffeurs zo nodig maakt. Snel kom ik erachter dat zij snappen hoe de bevolking in elkaar zit. Haja weet waar je het best je eten haalt en vooral ook waar beter niet. Hij weet waar wij het best pauze kunnen houden en ook waar we beter niet uitstappen. Onderweg zorgt hij dat we de beste bananen krijgen voor de beste prijs. En ook na 12 uur rijden is Haja’s inschatting van hoe lang het nog duurt het accuraats. Hij kent de realistische prijzen voor een gebouw, grondstoffen en werkkrachten. Zijn naam zal misschien nooit boven op een groot projectverslag staan. Maar ik weet nu dat hij een van de stille helden is zonder wie ADRA niet goed kan functioneren. Dankjewel Haja voor jouw dienst!

Sluiten