Ons telefoon: Telefoon: +31 30 691 75 84 Ons e-mailadres: E-mail: info@adra.nl

Groenten verbouwen in Mongoliƫ

Alyem woont met haar man en drie kinderen in Bayan Ulgii, een regio in Mongolië. Het gezin leven van het land en ontvangen een beetje kinderbijslag van de overheid. Maar het klimaat in Mongolië is onverbiddelijk. De winters zijn guur, bitterkoud en de temperatuur zakt soms naar -30°C. In een goed jaar krijgt de oogst 100 dagen rijpingstijd. Buiten deze periode is groei niet mogelijk.

De jongste van Alyem is één jaar oud. Nog maar een baby. Ondergewicht bij baby’s komt vaak voor in Mongolië. Dat komt hoofdzakelijk door een eenzijdig voedingspatroon en een te kort aan voedsel.

Alyem

Alyem: ‘In Mongolië eten we vooral vlees, het is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Verse groenten kunnen we niet betalen. Bij mij in de wijk heeft ADRA een kookclub opgericht, daar leer ik voedzame gerechten te maken. De zaden, gereedschappen, kooklessen, opslagruimte, voorlichting en begeleiding die we krijgen helpen ons gezonder te leven.’

Door het inzetten van landbouwdeskundigen, coaches en trainers, leert Alyem welke groenten te verbouwen, de kwaliteit van haar tuingrond te verbeteren en op welke plekken in haar tuin ze het best kan zaaien. De wintervoorraad kan daarna in lokaal geplaatste schuurtjes worden opgeslagen.

Zoals Alyem en haar man zijn er ruim800 gezinshoofden in de Bayan Ulgii regio die dolgraag hun kinderen een voedzame maaltijd willen geven. Met jouw donatie krijgen deze families de kans voedsel te verbouwen en tegelijkertijd om gezonder te leven. Investeert je vandaag, dan verandert je morgen al een leven. We hebben het zien gebeuren. 

Sluiten