Ons telefoon: Telefoon: +31 30 691 75 84 Ons e-mailadres: E-mail: info@adra.nl

Hoop doet leven

Internationaal, Projecten 23 januari 2024 om 09:50 Adra Nederland

Hoop doet leven

Lebanon_VolunteersAbove.jpg

Met spuug en modder gaf Jezus een blinde man zijn zicht terug. Wat dreef Christus om dit te doen? En wat heeft dat met het werk van ADRA te maken?

Justice, Compassion en Love. Dit zijn de kernwoorden waarmee ADRA sinds een aantal jaar werkt. Om eerlijk te zijn, moest ik hier best aan wennen. Het is abstracter dan de eerdere slogan ‘Saving one life at a time’. Dat was veel beeldender en ‘hands-on’. Toch zie ik nu de waarde van de drie kernwoorden. Ze staan symbool voor wie ADRA in de kern is. We zijn namelijk geen hulpverleningsorganisatie met een christelijk sausje erover. ADRA is in de eerste plaats een organisatie die een voorbeeld neemt aan Jezus Christus. Wat we doen, volgt uit wie we zijn.

De waarden Justice, Compassion, Love zie je terug in het handelen van Christus op aarde. Dit zijn de drijfveren die Jezus ertoe brachten om met spuug en modder een blinde man zijn zicht terug te geven. Zijn voorbeeld is ons voorbeeld. We willen gebroken mensen genezing brengen, zowel in praktische als in geestelijke zin. Vanuit deze kernwaarden handelt ADRA en zo brengen we hoop aan mensen die dat kwijt zijn.

Verloren hoop

Als er geen hoop meer is, is alles verloren. In ons werk zien we veel wanhoop en sta je soms met lege handen. Twee jaar geleden was ik in Libanon voor een MENA (Middle East and North Africa Union) conferentie waar diverse ADRA kantoren aanwezig waren. Samen zijn we langsgegaan bij mensen in Beiroet die we via ons netwerk geholpen hebben. Ook zijn we naar de haven gereden. Daar stonden we zo’n 500 meter verwijderd van de verwoeste silo’s die zoveel ellende hadden veroorzaakt. Ik vond het onwerkelijk om op tastbare afstand te staan van het rampgebied dat we eerder op tv hadden gezien. Al die beelden kwamen terug en werden voelbaar. De betonnen rand langs de kant van de weg was beschilderd met de slachtoffers die gestorven zijn. Ik liet het op mij inwerken en bleef verdwaasd kijken naar zoveel leed.

Lebanon_City_Building

       Lebanon_ADRATeam       Lebanon_Cars

Ik zag een van mijn collega’s praten met een man. Ik liep ernaartoe en begreep dat het een vader was die zijn zoon verloren had tijdens de explosie. Zijn zoon was in de buurt van de silo’s toen ze explodeerden. Hij moet op slag dood zijn geweest. De vader heeft zijn zoon nooit teruggevonden en daarom heeft hij het niet definitief kunnen afsluiten. De regering deed niets voor hem. Hij was alleen in zijn wanhoop en niet in staat de situatie te begrijpen. Elke dag kwam hij terug naar de plek om te rouwen, maar vooral omdat hij de gebeurtenis niet kon bevatten. Wat kun je zeggen op zo’n moment? ADRA kon niet veel voor hem doen, maar we konden er wel voor hem zijn en zijn verdriet de verdiende aandacht geven. Juist deze persoonlijke aandacht voor de emotionele kant van de mens is belangrijk in het proces van herstel.

Lebanon_ManCity

        Lebanon_Square       Lebanon_ADRAteam2

Toekomstige hoop

Het terugbrengen van hoop is een belangrijk onderdeel van ADRA. In uitzichtloze situaties brengen wij hoop op een toekomst. Neem een land als Jemen. De verborgen parel van het Midden-Oosten, maar óók het land waar al jaren een ‘vergeten’ burgeroorlog woedt. Steden zijn kapotgeschoten, de infrastructuur is verwoest, waterbronnen zijn zwaar vervuild. De mensen zijn ontheemd in hun eigen land. 90% van de voedselvoorziening in Jemen wordt vanwege de oorlog geïmporteerd. Echter, door forse prijsstijgingen is voedsel onbetaalbaar geworden. De helft van de kinderen onder de vijf jaar is ondervoed. Veel ouders kijken machteloos toe, ze zijn niet in staat om zichzelf en hun familie te helpen. Zij zijn volledig afhankelijk van noodhulp. Hoe kun je nog hoop hebben?

Lebanon_City_Building2

        Lebanon_Locals       Lebanon_House

Zolang er mensen zijn die niet opgeven, is er tóch hoop. ADRA draagt hieraan bij door praktische hulp te bieden voor de korte termijn, zoals het leveren van voedsel en schoon water. Ook geven wij hulp voor de langere termijn. Het is belangrijk om mensen niet te zien als slachtoffer, maar als volwaardig mens. Zo investeren wij in datgene waar mensen goed in zijn, zoals landbouwprojecten in Jemen. Dankzij een campagne in samenwerking met EO Metterdaad in Jemen, kunnen 500 families zelfstandig verder. ADRA deelt o.a. waterpompen, landbouwmachines, startkapitaal en trainingen uit, zodat mensen zelf landbouw kunnen bedrijven. Mensen verlangen naar zelfredzaamheid en zelfbeschikking. Dit geeft mensen hun eigenwaarde terug en het gevoel van controle over een stuk van hun leven. Het zorgt ervoor dat hun leven normaler wordt en dat geeft moed voor de toekomst.

Lebanon_Volunteers

        Lebanon_VolunteersAbove        Lebanon_VolunteersDust

Mijn hoop

Justice, Compassion, Love: deze drie kernwoorden geven richting aan al ons werk. Ze bepalen niet alleen welke projecten wij oppakken, maar ook hoe we ons werk vormgeven. De kernwaarden beïnvloeden hoe we met elkaar omgaan, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Als situaties lastig of vervelend worden, op welke manier handel je dan? Bij ADRA is aandacht voor het handelen vanuit onze missie, visie en kernwaarden.

In 2024 gaan we hier ook aandacht aan besteden. De punten op de agenda zijn:

  • Hoe is de verhouding tussen hybride werken en een hecht team zijn?
  • Hoe voeren we een goed vrijwilligersbeleid in die in lijn staat met onze waarden?

Mijn werk als ADRA directeur is boeiend, interessant en uitdagend. Ik zie dat ons werk impact heeft in het leven van mensen. We geven daadwerkelijk hoop voor de toekomst. Ik vertrouw dat ADRA in de komende jaren nóg meer levens gaat aanraken met ‘Justice, Compassion en Love’.

Lebanon_SquareCU

Labels:

Sluiten