Ons telefoon: Telefoon: +31 30 691 75 84 Ons e-mailadres: E-mail: info@adra.nl

Georgeline Lafond

De goudbruine bladeren markeren het einde van 2020. Rond deze tijd zo’n vijf jaar geleden begon Georgeline Lafond bij het ADRA Eijkelenboom Kinderfonds. Met deze stichting biedt ADRA Nederland kwaliteit onderwijs aan kinderen in Nepal, Madagaskar en Pakistan. Bijna 300 Nederlandse sponsors steunen meer dan 760 studenten en schoolkinderen. Georgeline zorgt dat alle sponsors en studenten correct staan geregistreerd in onze database. Aan het eind van elk jaar verzamelt ze de nieuwjaarswensen en de schoolvoortgangsrapporten van de kinderen. Ze voegt foto's en een persoonlijk briefje van ADRA toe en stuurt het cadeaupakket naar elke individuele sponsor. Georgeline heeft een gul hart, ze geeft zonder terug te verwachten. Ze is een van onze trouwste vrijwilligers.

Georgeline: ‘Ik ben geboren in de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, een land getekend door politieke onrust en armoede. Ook mijn familie werd slachtoffer van het regime. Daarom besloot ik in 1994, na de dood van mijn vader, te vluchtte naar Nederland. Mijn moeder en stiefzusjes wonen nog in Haïti. De laatste keer dat ik ze opzocht was in 2018. In dat jaar raasde orkaan Matthew door het land. Ik was blij te zien dat het goed met ze ging. Ookal is er door de tijd heen veel veranderd, de armoede is zichtbaar verergerd en de spanningen blijven voelbaar.

Voordat ik een verblijfsvergunning kreeg, verbleef ik voor kortere periodes bij verschillende Asielzoekerscentra. Ik begon in Amsterdam, verhuisde naar Eindhoven en belandde op het AZC in Leersum, Friesland. Uiteindelijk vond ik mijn thuis in Zeist, waar mijn zoontje Joerie is geboren. Joerie, is een sportieve knul van 18 jaar en doet de opleiding fysiotherapie. Na 21 jaar verhuisden we samen naar Utrecht.

Voor mijn vertrek had ik nog nooit Nederlands gehoord. Ik had geen idee dat ze in Friesland ‘anders Nederlands’ spraken dan in Zeist. Ik herinner me de spraakverwarringen, achteraf bekeken was dat eigenlijk best wel grappig. Ik voel me veilig in Nederland. Het angstige gevoel dat ik in de gaten wordt gehouden heb ik gelukkig niet meer.' 

Auto-ongeluk
'van kleins af aan wilde ik al juf worden. Ik was ongeveer 8 jaar oud en had een klasje met poppen die ik les gaf. Om de klas te vullen gebruikte ik colaflesjes, zij waren mijn beste leerlingen. Dus ik heb altijd affiniteit gehad met onderwijs en het overbrengen van kennis. Tijdens mijn eerste baantje in Nederland was het onder andere mijn taak de collega’s in te werken. 

Toen mij gevraagd werd de administratie te doen voor het EKF hoefde ik niet lang na te denken. Ik had de tijd om te helpen. Door een ernstig auto-ongeluk ben ik arbeidsongeschikt verklaart. Ik was er zo slecht aan toe dat de dokters me hadden opgegeven. Maar God niet, hij heeft mij gered.’

De Uitweg
Voor mensen die in armoede leven is onderwijs de uitweg. Kinderen op school hebben betere kansen. Omdat de kinderen een bredere kennis bezitten zullen ze problemen anders oplossen dan hun ouders. Daar zal de wereld van profiteren en (hopelijk) weer een stukje beter van worden. Daarom is het essentieel dat kinderen goed onderwijs krijgen. In Haïti zijn noch de openbare- noch de privéscholen gratis. 90% van het onderwijs gebeurt op privescholen. Ongeveer 10% van die scholen geven kwaliteit onderwijs. De Adventscholen in Haïti hebben een goede naam. De scholen hebben een betrouwbare structuur, professionele leraren en een opmaat gemaakt lesprogramma.

Alle kinderen verdienen een kans op onderwijs, tenminste dat vind ik. Onze EKF kinderen werken hard en halen goede cijfers. Hun positieve levenshouding en de verhalen hoe leuk ze het op school vinden, raken mij. Daarnaast vind ik het leuk op kantoor te zijn, samen te zijn met de andere collega’s. Daarom doe ik graag wat ik doe voor ADRA. Het brengt zingeving in mijn leven.’

Een stukje geschiedenis
ADRA in HaitieDe geschiedenis van Haïti is getekend door bezetting, slavernij, rassensegregatie en twijfelachtige politieke leiderschap. Haïti behoort tot de armste regio’s in de wereld, naast politiek instabiliteit wordt het land veelvuldig getroffen door zware natuurrampen. Orkaan Matthew raasde in 2018 over het eiland en liet een spoor van verwoesting achter. Haïti was de gevolgen van de aardbeving van 2010 nog niet te boven, toen de orkaan los barste leefden er nog steeds mensen in tenten. Matthew eiste een miljoen slachtoffers, 15.000 mensen raakten dakloos. Overstromingen en schade aan de infrastructuur, zoals het instorten van de brug bij de hoofdstad Port-au-Prince, maakte het extra moeilijk  voor de reddingswerkers om de getroffen gebieden te bereiken. Wereldwijd zette ADRA een hulpactie op. ADRA zorgde voor overlevingspakketten, waterzuiveringstabletten en waterfilters. Donateurs in Nederland doneerden samen ruim € 13.000,00 voor de noodhulpactie aan Haïti.


                                                

Sluiten