Ons telefoon: Telefoon: +31 30 691 75 84 Ons e-mailadres: E-mail: info@adra.nl

Roel Timmermans

Op de lagere school ontdekte Roel Timmermans dat hij meer moeite had met lezen dan zijn klasgenootjes. Roel ging naar het speciaal onderwijs. De leraren gaven hem extra aandacht en leerden Roel stap voor stap om te gaan met zijn dyslexie. Hij stroomde door naar het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en koos voor de opleiding techniek breed.

Roel: ‘Een paar jaar geleden was Joanne de Vletter bij ons in de kerk en gaf een presentatie over het ADRA Eijkelenboom Kinderfonds. Haar verhaal heeft mij gegrepen. Ik ben God dankbaar dat hij me de gelegenheid geeft twee meisjes uit Madagaskar te steunen. Vorig jaar ontving ik van allebei een kerstkaart en een voortgangsrapport. Het was geweldig te lezen hoe de meiden het deden op school.

MISSIE
De vader van Roel werkte bij Defensie. Roel besloot in de voetsporen van zijn vader te treden. In 2015 werd hij, onder de vlag van de Verenigde Naties, op vredesmissie uitgezonden naar Mali.
Roel was toen 24 jaar oud. 

‘Begin januari vertrok ik, als onderdeel van de brandweereenheid van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht, naar Mali. We noemden onszelf Ratatouille. Twee brandweercollega’s en ik kwamen van vliegbasis Woensdrecht, de rest van het corps uit andere hoeken van het land. We waren een hechte groep. Want het was belangrijk dat je op elkaar kon vertrouwen en bouwen. Dat schepte een broederlijke band. Kamp Gao was een totaal andere wereld. We woonden in een soort grote container waar ook de brandweerwagens stonden. Mali was stoffig en bloedheet. Soms wel 48 graden.

Tijdens mijn uitzending stortte een Apache-helikopter met twee Nederlandse piloten neer op het oefenterrein van Gao. Drie collega’s werden naar de plek van het ongeluk gezonden. Omdat één van de piloten klem zat knipten ze het voorste gedeelte van de helikopter open. Ook werd de helikopter ontmanteld van alle wapens. Helaas overleefden beide Nederlanders de crash niet.

De missie in Mali duurde tot eind april. De terugreis naar Nederland begon met een binnenlandse vlucht van Gao naar Bamako. In het VN vliegtuig zat ook een Nederlander die enkele weken daarvoor was bevrijd door de Fransen. In Bamako stapte hij samen met ons over op het Nederlandse vliegtuig naar Eindhoven.’

Een filmpje (2 minuten) opgenomen op vliegbasis Gao in Mali. Aan het einde van de film komen acht mannen in beeld, Roel loopt links achter. 

PSYCHOSE
‘Een jaar na de missie kreeg ik een psychose, om precies te zijn op 11 januari 2016. Het gebeurde na een oefening van de vrijwillige brandweer in Ossendrecht. Ik stond ’s avonds in de bijkeuken en hoorde stemmen in mijn hoofd. De volgende dag op het werk merkten ze dat het niet goed zat. Uiteindelijk belandde ik op Vrederust, een kliniek voor mensen met psychische klachten. Ik was totaal uitgeput, mijn lichaam en geest trokken het niet meer. Ik raakte steeds dieper in de put maar weigerde mijn pillen in te nemen. Pas na een dwangoplegging van de rechter, een maand na mijn opname, begon ik mijn medicijnen in te nemen.

Door de medicatie kwam ik ruim 20 kilo aan. Een andere bijwerking veroorzaakte zoveel spierspanning op mijn tong zodat ik niet meer kon praten. Langzaam kroop ik uit een diep dal. De Heer heeft mij letterlijk beetgepakt en kracht gegeven. Na 3,5 maand mocht ik weer naar huis.

Begin 2017 keerde ik terug naar vliegbasis Woensdrecht, ik wilde weer aan het werk. Na een aantal gesprekken bleek dat ze geen vertrouwen meer in mij hadden. Dat gold trouwens ook voor mijn ouders en mijn omgeving. Ik begreep het wel en nam het niemand kwalijk. In december van datzelfde jaar kreeg ik een terugval.

RUST
Mede door depsychose-aanvallen kampt Roel met schizofrenie. In het licht van alles dat hij had meegemaakt besloot Roel op zoek te gaan naar antwoorden. Via een Bijbelvlog leerde hij de beginselen van de Adventkerk. Wat hij zag en hoorde zette hem in 2018 aan op zoek te gaan naar een kerk.

‘De allereerste keer dat ik de kerk bezocht was tijdens een doopdienst. Nu ben ik zelf lid van de gemeente Breda. Op 11 mei 2019 ben ik gedoopt door Bert Nab. Hij gaf me de tekst mee uit 1 Tess 5: 19-22. Doof de Geest niet uit en veracht de profetieën niet die Hij u ingeeft. Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet.’

Een paar maanden voor zijn doop nam Roel definitief afscheid van Defensie. ‘Na de eerste nieuwjaarsknal van 2019 ging mijn uniform voorgoed de kast in en werd ik weer burger. Een betaalde baan zit er voor mij niet meer in. Daarom doe ik vrijwilligerswerk bij de Brede Welzijnsinstelling in Woensdrecht. Eerste bij het programma Grip op geld, waar mensen met schulden terecht kunnen voor advies en praktische hulp. Dit bleek op den duur toch te zwaar, nu doe ik kleine klusjes in-en-om-het-huis voor ouderen en anderen die een helpende hand kunnen gebruiken.

Begin dit jaar (2020) besloot Roel zijn comfortabele auto in te ruilen voor een praktischer uitvoering. Het verschil wilde hij doneren aan een goed doel. Hij vroeg Leo Belder, ouderling bij de gemeente Breda, om advies. Leo stelde voor met Christa Breure, fondsenwerver bij ADRA, te praten. Roel koos voor een waterproject in Mauritanië en een speciaal project voor meisjes in Swaziland. ‘Ik had voldoende spaargeld, dus bad ik wat ik met het geld kon gaan doen. Ik voelde dat de Heilige Geest mij leidde.’

Sluiten