BESTUUR GEEFT AKKOORD VOOR STEUN AAN NIEUWE PROJECTEN

In haar vergadering in juli, gaf het bestuur van ADRA akkoord om de volgende projecten te steunen.

Bangladesh (projectnummer 19-09), noodhulp cycloon Fani

10.000 dollar uit rampenfonds voor hulp aan 3.530 families met tenten, zeilen en NFI (Non Food Items). NFI bestaan uit onder andere kookgerei, zeep en dekens.

Lesotho, gezondheidszorg (projectnummer 19-10)

Doel van dit project is de kwaliteit van de diensten voor gezondheidszorg aan moeders in de Maseru-kliniek van de Zevende-dags Adventisten te versterken.

Concreet wil ADRA bereiken dat:

 • het aantal vrouwen dat toegang heeft tot de gezondheidszorg voor moeders in bovengenoemde kliniek met 100% toeneemt.
 • vrouwen en meisjes gratis sanitaire gezondheidsdiensten voor krijgen

Het project start per 1 september en kent een duur van acht maanden

Bereik: 1.440 vrouwen

De bijdrage aan dit project bedraagt 15.000 euro.

Swaziland, gezondheidszorg (projectnummer 19-11).

In Swaziland krijgen vijf scholen:

 • Latrines (toiletten) voor meisjes met behulp van het door het Ministerie van Gezondheid (Schools ‘Health dept.)
 • Vijf regenwateropvangfaciliteiten. Deze bestaan voornamelijk een plastic tank van 5.000 liter, dakgoten en fittingen.
 • Handwasvoorzieningen voorzien van zeep.
 • 700 pakketten van herbruikbaar maandverband voor 700 meisjes op vijf middelbare scholen op het platteland.
 • Zorg voor 700 kinderen op 700 middelbare scholen op het gebied van menstruele hygiëne.
 • Zorg voor algemene hygiëne-educatie voor ongeveer 680 jongens en 700 meisjes op landelijke middelbare scholen op het platteland.

Dit project is 1 juli gestart en duurt vier maanden

Bijdrage aan dit project 15.000 euro.

Bangladesh, zelfredzaamheid (projectnummer 19-12).

Voor vrouwen in Bangladesh is het niet altijd makkelijk om te werken. In dit project beoogt men een opvangmogelijkheden op te zetten. Kinderen krijgen hierdoor een veilige plek om te spelen en toegang tot(voorschools) onderwijs. Het kinderdagverblijf is geschikt voor vijftig kinderen tussen anderhalf en zeven jaar, gezonde  voeding en basis gezondheidszorg. Zo kunnen moeders onbezorgd werken en krijgen de wat oudere kinderen de kans om naar school te gaan.

Bij drie kledingfabrieken tracht ADRA het belang en de voordelen van kinderdagverblijven op het werk aankaarten.
Ook, omdat het doelgebied drie door de overheid beheerde scholen en twintig particuliere scholen heeft
met een uitvalpercentage van bijna 30%. Het project pleit samen met de scholen voor een opvangcentrum waar ouders
hun kinderen kunnen achterlaten en werken met minimale kosten.

De bijdrage waar ADRA naar streeft voor dit project bedraagt 100.000 euro.

Ethiopië, voedselzekerheid (projectnummer 19-14)

Samen met ADRA Duitsland werkt ADRA aan het verbeteren en versterken van de levensomstandigheden van boeren vanwege klimaatverandering:

 • door het verhogen en aanpassen van gewassen en vee met 30%.
 • Verhogen van de voedingswaarde van het voedsel voor vijftig vrouwen

Aantal mensen dat geholpen wordt        : 28.500

Het is een meerjarig project en dit loopt tot 31.12.2021

Ethiopië, economische zekerheid (projectnummer 19-15)

Project in samenwerking met ADRA Duitsland.

Project : (volwassen) onderwijs die met name gericht is op duurzame energiebronnen om op die manier werkgelegenheid te creëren.

Dit project loopt meerdere jaren tot 31.12.2021

Een drietal projecten die waren aangevraagd via het Erasmusplus programma van de EU zijn helaas afgewezen.

Dit waren:

 • Let’s get Intercultural Part 2
 • Clash of Beliefs
 • Greener choices.

Wilt u een van deze projecten steunen? Vul dan het donatieformulier in en vermeld daarbij het projectnummer.

Hartelijk dank alvast voor uw gift.

TERUGKOPPELING PROJECTEN

Voedselpakketten voor overlevenden cycloon Idai

Voedselpakketten voor overlevenden Cycloon Idai

Hulp aan Mozambique en Zimbabwe na de verwoestende werking van Cycloon Idai
ADRA Nederland ontving ruim 20.000 euro naar aanleiding van de enorme ramp op Mozambique en Zimbabwe. Hiervoor is ADRA Nederland zeer dankbaar. ADRA Nederland droeg 5.000 dollar bij aan noodhulp voor Mozambique en doneerde 5.000 dollar aan Zimbabwe.

Het geld is besteed aan voedings- en hygiënekits voor 650 huishoudens in Zimbabwe. Hygiënekits zijn pakketten met verzorgingsmiddelen zoals toiletpapier, maandverband en dergelijke. In Mozambique is het geld besteed aan tenten en tentzeildoeken.

 

 

Onderwijskansen voor kinderen op Haiti

Kinderen uit Haïti krijgen onderwijs

Onderwijskansen voor kinderen op Haïti.
Op ons verzoek voor donaties voor onderwijs van 150 wees-en straatkinderen op Haïti ontvingen wij ruim 12.000 euro. Enorm bedankt daarvoor! Het project duurt zes jaar en wij ontvingen een tussenrapportage. 48 kinderen krijgen inmiddels onderwijs. 24 hiervan zitten op de kleuterschool en 24 op de basisschool. Seksueel misbruik en kindslavernij is niet oké. Voor bewustwording hiervan onder leerkrachten, religieuze leiders en gastgezinnen zouden trainingen plaatsvinden. Dit krijgt in de volgende periode aandacht. Evenals het betrekken van journalisten om meer aandacht voor dit onderwerp te krijgen.

 

Jaarverslag goedgekeurd

Met heel veel genoegen maak ik bekend dat het jaarverslag afgelopen woensdag 3 juli door het ADRA bestuur is goedgekeurd. U vindt het via deze link: https://www.adra.nl/ons-werk-2/publicaties/jaarverslagen/ of ga naar nieuws, publicaties, jaarverslagen en download het volledige verslag over 2018.

Ik wens u heel veel leesplezier. Heeft u vragen naar aanleiding van dit verslag stuur een email aan geert@adra.nl en hij zal u zo spoedig mogelijk een antwoordt geven.

 

Kom naar de Open Dag in Huis ter Heide zondag 30 juni!

ADRA neemt deel aan de Open Dag van het Landelijk Kantoor in Huis ter Heide. Er zijn informatiemappen beschikbaar als je kennis wil maken met het werk van ADRA (structurele armoedebestrijding). Er zijn wat spullen in de verkoop en de opbrengst voor die dag is bestemd voor ons landbouwproject in Mali.  Zie: www.adra.nl/ons-werk-2/mali-verbetering-landbouwmethoden-vanwege-klimaatverandering/ . Kom gerust langs en laat je voorlichten over ADRA en hoe je een kind naar school kan laten gaan via het ADRA Eijkelenboom Kinderfonds. Zondag 30 juni aanstaande is Landgoed Oud Zandbergen, Amersfoortseweg 18 in Huis ter Heide “the place to be”. Ook het gerenoveerde ADRA Share & Caregebouw is open voor een rondleiding. Van half 11 tot 16.00 ben je van harte welkom!

15 juni WERELD VLUCHTELINGEN SABBAT. Doe jij mee?

Je zult maar vluchteling zijn. Huis en haard verlaten, met alleen het hoog nodige bij je. Lange dagen lopen, lange dagen in erbarmelijke omstandigheden. Dan kom je aan in een vreemd land, met vreemde mensen, een andere cultuur, een andere taal. In Nederland wonen ook veel vluchtelingen. Ze kunnen zich eenzaam voelen of door ons bureaucratische landje moeite hebben de weg te vinden. Hoe fijn is het dan dat je er kan zijn voor je naaste? Een helpende hand bieden door bijvoorbeeld mee te gaan naar een huisarts, ze te helpen aan woonruimte, ze wat ontspanning te geven? Denk aan wat je voor je medemens uit een ander land kan betekenen op 15 juni Wereld Vluchtelingen Sabbat. Laat het de start zijn van iets wat moois tussen mensen. Laat het ook voor hen een thuis zijn.

ADRA Nederland ondersteunt de campagne van ADRA Europa van harte, want jij wil toch ook dat vluchtelingen de weg naar je kerk vinden en ze zich welkom voelen in Nederland. Besteed daarom tijdens de sabbat van 15 juni aandacht aan vluchtelingen.

“Terwijl we dit schrijven, word ik herinnerd aan de woorden van Hebreeën 13: 2 [NIV]: ‘Vergeet niet om gastvrijheid te tonen aan vreemden, want door dit te doen hebben sommige mensen gastvrijheid getoond aan engelen zonder het te weten.’ jaren hebben we die gastvrijheid in actie gezien en gevolgd, met verhalen uit heel Europa waar kerkleden, ADRA, Adventistische Hulp- en andere organisaties inderdaad ‘gastvrijheid aan engelen hebben getoond’. In ons 2019-programma zal gastvrijheid zich richten op landen van bestemming met verhalen over moed en hoop.

Sabbat, 15 juni zal de Wereldvluchtelingen Sabbat zijn, de onmiddellijke sabbat vóór de VN Wereldvluchtelingendag op donderdag 20 juni.

De onderstaande middelen komen naar je toe als een gecombineerd partnerschap van ADRA Europe en ADRA International in samenwerking met de Inter-Europese en Trans-Europese Divisies.

Tenzij anders aangegeven, kunnen alle bronnen worden gedownload via deze link: EUD Adventist Cloud.

Bekijk de documentaire. Deze twee uur durende documentaire is vooral gericht op hoe lokale kerken en ADRA vluchtelingen helpen zich te vestigen en actieve levens te leiden op hun bestemming landen. Het is heel ontroerend en we raden je ten zeerste aan om het te kijken. Er is een YouTube versie en een korte film is beschikbaar op YouTube 

Elk kind. Overal. Op school. Teken de petitie.

Als onderdeel van de aandacht van de Wereldvluchtelingen Sabbat benadrukken we de ADRA-pleidooi-petitie om regeringen en de VN aan te moedigen plannen te ontwikkelen om ALLE kinderen naar school te kunnen laten gaan. Moedig alstublieft leden, buren en vrienden van de kerk aan om deze petitie te ondertekenen.  Lees hier meer over de petitie en teken hier.

ADRA steunt ook vluchtelingen wereldwijd. Zo hielp ADRA in het verleden Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Libanon, zorgden we voor een mobiele kliniek in een vluchtelingenkamp in Irak en hielpen we Congolese vluchtelingen in Oeganda.

In Nederland kennen we ADRA Share & Care. Voor meer informatie klik hier. Wij zoeken nog vakmensen die wat uurtjes over hebben om o vrijwillige basis mee te helpen aan de renovatie van het gebouw. Info: geert@adra.nl