ADRA biedt noodhulp en roept op tot vasten voor Afrika

Vasten voor Afrika

Hongersnood Afrika

ADRA Nederland roept op om dinsdag 28 maart niet te eten en daarmee een heel klein beetje echt mee te leven met al die miljoenen mensen in Afrika die dagelijks echte honger voelen. De hongersnood in grote delen van Afrika is van een ongekende schaal. Tientallen miljoenen mensen hebben te lijden onder de droogte.  Door de droogte zijn veel oogsten mislukt en hebben veel mensen geen beschikking over drinkwater en voedsel. De hongerramp eist steeds meer onschuldige levens.  Kinderen kunnen niet meer naar school omdat zij mee  moeten helpen om te kunnen overleven. ADRA Nederland wil hier samen met degene die meeleven iets aan doen om een totale ramp te voorkomen.
Directeur Geert Hendriks :’Ik roep u op om 24 uur niet te eten en solidair te zijn en compassie te voelen met de mensen in Afrika. Met het geld dat u uitspaart aan boodschappen levert ADRA voedselpakketten en schoon drinkwater. Hiermee kunt u levens veranderen en redden. Doe mee en stort uw donatie zodat we het verschil kunnen maken. Verander een leven, vandaag voor altijd.’

Helpt u mee?
Dankzij uw gift worden de kinderen, vrouwen en mannen geholpen met voedsel en andere noodhulp.  Helpt u mee om een  totale ramp te voorkomen? Maak uw gift over via IBAN NL57RABO 0378 3857 47  ADRA Nederland,  Amersfoortseweg 18,  3712 BC Huis ter Heide ovv Vasten voor Afrika. Hartelijk bedankt voor uw bijdrage.

SabinaLees het verhaal van Sabina Mwende uit Kenia.
De gevolgen van de huidige droogte in centraal Mwingi zijn tastbaar. Net als andere regio’s in provincie is er sprake van een humanitaire crisis. Mensen voelen de impact hiervan en de  gemeenschap heeft dringend behoefte aan humanitaire hulp. Als we richting het dorp Itendeu in de omgeving van Wikithuki rijden, ontmoeten we de 56 jaar oude Sabina Mwende. Ze is moeder van zeven kinderen (vier meisjes en drie jongens). Ze vertelt ons hoe de droogte haar situatie en haar familie heeft beïnvloed. Ze vertelt ons dat haar man haar verliet op zoek naar werk (Garissa. Noord-Oost-Kenia). Dit was in november 2016. Hij is sindsdien niet teruggekeerd, noch hebben ze iets van hem gehoord.

Sabina neemt ons mee naar haar boerderij, waar ze normaal gesproken fruit en groenten verbouwt. De grond bij de boerderij ziet er droog  uit zonder een teken van vegetatie. Ze vertelt ons … “Zie wat de droogte heeft gedaan met mijn boerderij.  Ik gebruikte het land om Sukuma wiki (groente) te kweken. Nu is de plek droog en kan er niets meer groeien. Mijn kinderen zaten op school, maar dat is over. Ze moeten mij helpen om houtskool te maken zodat we deze kunnen verkopen, zodat we nog iets te eten krijgen “.

Sabine lijkt zich niet bewust te zijn van de milieugevolgen van het branden van houtskool. Als we verder informeren over haar opleidingsniveau, vertelt ze ons dat ze van school afging toen ze in de 3e klas zat. Sabina vertelt ons dat ze een zak houtskool verkoopt tegen Ksh 700 (ongeveer zeven dollar). Het krijgen van kopers is niet eenvoudig, tenzij ze de houtskool weet te vervoeren naar Mwingi, een stad die op ongeveer 38 km afstand ligt van haar dorp. Het enige beschikbare middel van vervoer is het gebruik van een ezel.

Sabina vertelt verder over haar zieke moeder die bij hun inwoont. Het krijgen van water is een groot probleem. Ze moeten 15 kilometer lopen om naar de dichtstbijzijnde gemeenschap gaan waar water te krijgen is. En dan moeten ze soms uren wachten eer dat zij het water krijgen.

Sabine en haar kinderen en moeder zijn één van die vele tienduizenden waar uitzicht op hulp alleen van ons kan komen. Laten we zorgen dat ze deze hulp ook daadwerkelijk krijgen.